Arkæologer finder jernalderby i Høje Kolstrup

Øverst: Arkæolog Morten Skov fra Frueløkke med potteskår fra jernalderen. Nederst: Kort med placering af udgravninger

Placeringen af udgravningerne lige nu

Placeringen af udgravningerne lige nu

Tekst og foto: Høje Kolstrup bydelsjournalist Tavs Roworth

Museum Sønderjylland har for tiden travlt med en del spændende udgravninger i Aabenraa Kommune. Årsagen er de mange byggemodningsprojekter, der er i gang over hele Sønderjylland, blandt andet i Høje Kolstrup området, mellem Langhus og Gammel Ribevej (Se fotokort)

Det er folk fra Museum Sønderjyllands arkæologiske afdeling, der for øjeblikket har rigtigt travlt med at finde historien frem under jordoverfladen. 

Arkæolog Morten Skou bor 5 minutter fra sin arbejdsplads 

En af dem der har fingrene i den gode sønderjyske muld er arkæolog Morten Skou, der for et par år siden fik arbejde ved museet i Haderslev og flyttede fra Silkeborg til Høje Kolstrup med sin kæreste. Og for ca. 6 uger siden kom der en lille ny beboer i huset på Frueløkke, da parret fik en lille pige. Lige nu er Morten derfor glad for at kunne arbejde i nærheden af hjemmet på Frueløkke.

Spændende fund af jernalderby ved Langhus

Mortens kollega, museumsinspektør Casper Marienlund, fortæller at udgravningerne endnu ikke er færdige, men at der foreløbigt er fundet 4-5 langhuse fra før-romersk jernalder i perioden umiddelbart før Kristi fødsel (f.Kr.).  Disse huse ligger i forlængelse af det hus der i sin tid blev fundet på vejen Langhus, da det blev byggemodnet.

Og i øjeblikket graves der på et lidt yngre, 28 meter langt, treskibet langhus fra nogle hundrede år efter Kristi fødsel (e.Kr.).

Fakta

 
Den ældre jernalder i Danmark omfatter perioden 500 f.Kr. – 400 e.Kr. og inddeles i tre underperioder:

-      Førromersk (eller keltisk) jernalder 500 – 1 f.Kr. 

-      Ældre romersk jernalder år 1 – 200 e.Kr. og 

-      Yngre romersk jernalder 200 - 400 e.Kr.


(Kilde: Wikipedia)


Husene er brændt ned

Morten Skov fortæller, at udgravningerne viser rester fra huse, der er brændt ned og andre, der er faldet sammen. Blandt andet kan der ses lagdeling i jorden, med sort kul og rødt, brændt ler fra brandene. 

Der er fundet rester af de bærende træpiller fra langhusene der viser, at husene er tre-skibede langhuse med 12 bærende piller. 

Der er også fundet huller udenfor husene, der viser hvor man først har gravet ler til husenes vægge og hvor der senere er kastet affald. Her er der fundet større mængder potteskår fra perioden som typisk viser, at man dengang ikke gjorde det store ud af at pynte potterne. Det gjorde man til gengæld både før og efter den periode. Det eneste der blev kræset om er hank og rand.

Østvendte huse

Morten Skov fortæller også, at husene er typiske, da de er placeret med gavlen mod øst.

I øst-skibet befandt sig normalt husdyrene. Man anser det sandsynligt, at det skyldes de kolde vinde, der ofte kommer fra øst og at det gjorde en forskel, at husdyrenes varme kunne beskytte beboelsesdelen mod kulden. Sagen er den, at der i perioden allerede var ryddet skov til dyrkning af korn og at der var åbne marker, hvor den vinterkolde blæst kunne blive kraftig.

Sandsynligt er også, at placeringen af husene på det højt liggende Høje Kolstrup blev valgt, for at få bedre udsyn til eventuelle fjender, som nærmede sig. Samtidig var det en fordel at bo i nærheden af fjorden. 

Spektakulært fund af kvindelig kirurg fra jernalderen i Kassø.

”Vi har det fint med at fortælle hvad vi går og laver. Det er netop en af museets vigtige opgaver at formidle historien til danskerne og selvfølgelig specielt som her til lokalbefolkningen” 

For eksempel åbner der i dag en særudstilling med historien om ”Ønlev-kvinden”, som der er fundet rester af i en spektakulær udgravning på Google og Apples nye byggegrund ved Kliplev. 

Kvinden er fra jernalderen og har været en betydningsfuld person, sandsynligvis med kirurgiske evner. Det spektakulære ved hende er ikke kun, at der er fundet importerede glasperler, sandsynligvis fra Tyskland og ravsmykker fra vestkysten. Der er også fundet en såkaldt ”Trepanationssav”, et kirurgisk instrument, der benyttes til en teknik, som kaldes trepanation. Den handler simpelthen om at skære eller bore hul i kraniet på patienter.

Trepanation blev for eksempel benyttet til at hjælpe til skade kommende krigere eller andre syge med at lette trykket i hovedet ved fysiske skader, hvor der er blodansamlinger, der presser på hjernen.

Fakta:

Fundet af den meget rigt udstyrede kvindegrav fra cirka 225 til 250 efter Kristi Fødsel har vagt opsigt, fordi den indeholdt et sjældent kirurgisk instrument.

Det er første gang, et kirurgisk instrument er fundet som gravudstyr, og det er blot anden gang, der er fundet en lægegrav udenfor romerriget.

Fundet giver en ny dimension til forståelsen af kvindernes rolle i jernalderen. For første gang er der nemlig et helt håndgribeligt bevis på, at kvinder fungerede som læger.

(Kilde: JydskeVestkysten)

 

Se mere om Kassøkvinden i artiklen af Bente Staugaard i JydskeVestkysten:

 

KLIK HER: https://www.jv.dk/aabenraa/Nyt-om-fortiden-Kvinder-var-kirurger-i-jernalderen/artikel/2700623

 

Se placeringen af de foreløbige Høje Kolstrup udgravninger: 

 Se foto med skitse på kort (Baggrundskort: Aabenraa Kommunes hjemmeside) 

 

Fotos:

-      Arkæolog Morten Skou viser rundt og viser fundne potteskår fra jernalderen.

Seneste nyheder

SOMMERFERIE FODBOLD

Hvornår:     På torsdage fra kl. 14.30 til ca. 16.00...

Læs mere

For drenge og piger i alderen 7-15 år. 

29., 30., og 31. juli 2020

 

Et...

Læs mere